Adrian Flux : 01553 845 945

Isuzu Trooper Owners Club UKô
Isuzu Trooper, Rodeo, Bighorn, Mu & VehiCROSS Owners Club
 
 FAQFAQ   SearchSearch   Watched TopicsWatched Topics   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your personal messagesLog in to check your personal messages   Log inLog in 
CalendarCalendar  ITOCUK Club ShopClub Shop  ITOCUK Classified Ads serviceClassified Ads
ITOCUK HomeITOCUK Home   dynamic online chat serviceChatrooms  Yellow Diamond ClubsYellow Diamond Clubs

Unknown code ...

Goto page 1, 2  Next
 
Post new topic   Reply to topic    Isuzu Trooper Owners Club UKô Forum Index -> Electrics / wiring / lights etc
View previous topic :: View next topic  
Author Message
02Trooper777
****


Joined: 08 May 2016
Posts: 401
Location: Shropshire

PostPosted: Sat Nov 17, 2018 17:39    Post subject: Unknown code ... Reply with quote

My CEL came on and apart from a very few occasions, stays on for long periods.

Eithan checked and said it was an "unknown" code.

I checked with my clone Tech2 (whilst investigating airbag light) and sure enough it comes back with :-

P0338.

Does anyone know what this might be ? Trooper still runs OK.
_________________
02 3.0 Trooper
Saab 9-3 2.3i convertible.(to be sold)
BMW 540i/6
1939 HRG 1100
1986 Saab 900 Turbo
+ motorcycles & '76 Reliant Kitten (don't laugh)...
Back to top
View user's profile Send personal message
Google
Sponsor





PostPosted: Sat Nov 17, 2018 17:39    Post subject: Google Ads keep this community free to join!


Back to top
02Trooper777
****


Joined: 08 May 2016
Posts: 401
Location: Shropshire

PostPosted: Sat Nov 17, 2018 17:44    Post subject: Reply with quote

Quick update.

One website for OBD codes says :-

"P0338 Crankshaft Position Sensor A Circuit High Input"

But eithan has just fitted a new CPS ....
_________________
02 3.0 Trooper
Saab 9-3 2.3i convertible.(to be sold)
BMW 540i/6
1939 HRG 1100
1986 Saab 900 Turbo
+ motorcycles & '76 Reliant Kitten (don't laugh)...
Back to top
View user's profile Send personal message
02Trooper777
****


Joined: 08 May 2016
Posts: 401
Location: Shropshire

PostPosted: Sat Nov 17, 2018 23:51    Post subject: Reply with quote

Could it be that this sensor does not like the 15 volts it appears to be charging at ... ?
_________________
02 3.0 Trooper
Saab 9-3 2.3i convertible.(to be sold)
BMW 540i/6
1939 HRG 1100
1986 Saab 900 Turbo
+ motorcycles & '76 Reliant Kitten (don't laugh)...
Back to top
View user's profile Send personal message
eithan h
Moderator
Moderator


Joined: 11 Dec 2005
Posts: 7785
Location: oxfordish

PostPosted: Sun Nov 18, 2018 10:09    Post subject: Reply with quote

i think sort the voltage issue first then look in to this one just incase  your following a red herring and it is because the voltage is to high for it. can you drive with out the alt connected up so it's not charging and just running on battery power? if you knew the light came on all the time within a few miles when it's all connected up then didn't come on within the same time frame when it's disconnected it might point to a voltage issue
_________________
because when the dealer is no longer good enough there's still old mill motors....

old mill motors oxfordshires independent isuzu specialists.
http://www.oldmillmotorswitney.co.uk
https://www.facebook.com/OldMillMotors?fref=ts
Back to top
View user's profile Send personal message
02Trooper777
****


Joined: 08 May 2016
Posts: 401
Location: Shropshire

PostPosted: Sun Nov 18, 2018 15:37    Post subject: Reply with quote

Thanks eithan.

Still puzzling and was thinking about running it without the 'exciter' wire ...

This morning I drove it and watched the voltmeter on the dash.

The CEL came on when the meter showed only about 13 volts.
I put a load on in the form of heated rear window plus headlights plus heater fan on full .... CEL went off but then came back on a couple of minutes later.
Then it went off during return trip when dipped headlights only were on and voltmeter showed about 15 volts ...
Stayed off until I braked at a junction then came back on.

So no real pattern detected. Yet.
_________________
02 3.0 Trooper
Saab 9-3 2.3i convertible.(to be sold)
BMW 540i/6
1939 HRG 1100
1986 Saab 900 Turbo
+ motorcycles & '76 Reliant Kitten (don't laugh)...
Back to top
View user's profile Send personal message
eithan h
Moderator
Moderator


Joined: 11 Dec 2005
Posts: 7785
Location: oxfordish

PostPosted: Sun Nov 18, 2018 18:47    Post subject: Reply with quote

really odd i'm looking forward to you telling me what it is!
_________________
because when the dealer is no longer good enough there's still old mill motors....

old mill motors oxfordshires independent isuzu specialists.
http://www.oldmillmotorswitney.co.uk
https://www.facebook.com/OldMillMotors?fref=ts
Back to top
View user's profile Send personal message
02Trooper777
****


Joined: 08 May 2016
Posts: 401
Location: Shropshire

PostPosted: Thu Nov 22, 2018 23:25    Post subject: Reply with quote

It is indeed odd !

Drove it today and the EML  was off for the first mile, then came on and then went off for a short distance then came on again -
all very inconclusive so far.

Only thing that occurs to me is that it is a classic 'intermittent' issue and possibly an intermittent earthing problem or poor contact somewhere ?

Will keep searching.
_________________
02 3.0 Trooper
Saab 9-3 2.3i convertible.(to be sold)
BMW 540i/6
1939 HRG 1100
1986 Saab 900 Turbo
+ motorcycles & '76 Reliant Kitten (don't laugh)...
Back to top
View user's profile Send personal message
02Trooper777
****


Joined: 08 May 2016
Posts: 401
Location: Shropshire

PostPosted: Mon Dec 03, 2018 15:11    Post subject: Reply with quote

Might be making progress on this one ...

Today (Monday) I took the old alternator to a local specialist who put it on a testing machine in my presence.
Plenty of amps (off the 60 amp scale).
Voltage was within limits if good 12 volt signal put to "S" terminal. [That has the white/black stripe wire on offside of two pin plug]
But over volts arrived if sensing S wire interrupted/removed ....


Diaqnosis was "Alternator is actually fine - vehicle has a wiring problem - probably a broken/poor connection between the S wire at the plug and the connection to the battery + terminal. My remedy would be to run a fresh wire from S terminal to the battery positive."

Will be trying that.
_________________
02 3.0 Trooper
Saab 9-3 2.3i convertible.(to be sold)
BMW 540i/6
1939 HRG 1100
1986 Saab 900 Turbo
+ motorcycles & '76 Reliant Kitten (don't laugh)...
Back to top
View user's profile Send personal message
eithan h
Moderator
Moderator


Joined: 11 Dec 2005
Posts: 7785
Location: oxfordish

PostPosted: Mon Dec 03, 2018 19:54    Post subject: Reply with quote

they used to have an issue with the blue/white wire that was fixed with a new loom but that used to bring the 4x4 light on when accelerating, getting interesting now
_________________
because when the dealer is no longer good enough there's still old mill motors....

old mill motors oxfordshires independent isuzu specialists.
http://www.oldmillmotorswitney.co.uk
https://www.facebook.com/OldMillMotors?fref=ts
Back to top
View user's profile Send personal message
02Trooper777
****


Joined: 08 May 2016
Posts: 401
Location: Shropshire

PostPosted: Mon Dec 03, 2018 23:21    Post subject: Reply with quote

Useful info.

I think it is white with a black stripe - [S or Sensor wire] the 'alternator tester' reckoned might be the issue.

I'll know tomorrow. Can't wait (having sorted the airbag light with eithan's invaluable help).
Only the intermittent CEL to go ...
_________________
02 3.0 Trooper
Saab 9-3 2.3i convertible.(to be sold)
BMW 540i/6
1939 HRG 1100
1986 Saab 900 Turbo
+ motorcycles & '76 Reliant Kitten (don't laugh)...
Back to top
View user's profile Send personal message
02Trooper777
****


Joined: 08 May 2016
Posts: 401
Location: Shropshire

PostPosted: Tue Dec 04, 2018 15:45    Post subject: Reply with quote

Limited time today.

Made up a new wire to connect S wire direct to battery positive.
Sure enough the voltage meter indicates it is NOW charging at a proper rate - max is only about 14 volts. At ignition on it is showing 12.5 volts roughly.

BUT the CEL is still on intermittently. Blast!

Will dig out Tech2 and see if it picks up same code.
_________________
02 3.0 Trooper
Saab 9-3 2.3i convertible.(to be sold)
BMW 540i/6
1939 HRG 1100
1986 Saab 900 Turbo
+ motorcycles & '76 Reliant Kitten (don't laugh)...
Back to top
View user's profile Send personal message
Red Robbo
Lifetime member
Lifetime member


Joined: 17 Feb 2008
Posts: 4126
Location: Where ever I happen to be in my imagination but mainly Far East Sussex

PostPosted: Wed Dec 05, 2018 9:15    Post subject: Reply with quote

Forget about T2 for the mo. What do the flash codes show ?
_________________
Khotso...........
Back to top
View user's profile Send personal message
02Trooper777
****


Joined: 08 May 2016
Posts: 401
Location: Shropshire

PostPosted: Wed Dec 05, 2018 10:39    Post subject: Reply with quote

I'll check when my other half brings the Trooper back.
_________________
02 3.0 Trooper
Saab 9-3 2.3i convertible.(to be sold)
BMW 540i/6
1939 HRG 1100
1986 Saab 900 Turbo
+ motorcycles & '76 Reliant Kitten (don't laugh)...
Back to top
View user's profile Send personal message
Red Robbo
Lifetime member
Lifetime member


Joined: 17 Feb 2008
Posts: 4126
Location: Where ever I happen to be in my imagination but mainly Far East Sussex

PostPosted: Sat Dec 08, 2018 15:59    Post subject: Reply with quote

02Trooper777 wrote:
I'll check when my other half brings the Trooper back.


Been a while then...................
_________________
Khotso...........
Back to top
View user's profile Send personal message
02Trooper777
****


Joined: 08 May 2016
Posts: 401
Location: Shropshire

PostPosted: Mon Dec 10, 2018 0:07    Post subject: Reply with quote

Sorry!!

Was only half a day !!!
But then got busy [and wet!] sorting out the rear brakes on her Suzuki Grand Vitara - because she found " ... the Trooper is too high to get into easily." Had put new shoes on then the self-adjuster fell apart causing destruction within.

So had my spanners out and hands full.   SWHMBO and all that ...

But then another problem has reared it's head .... [they do say when you retire you get busier]

There is a brake warning light on now so I will be checking for two flash codes.

And then, if it stays dry, I have a new front drop link to put on as eithan advised of slight play at MOT time.
_________________
02 3.0 Trooper
Saab 9-3 2.3i convertible.(to be sold)
BMW 540i/6
1939 HRG 1100
1986 Saab 900 Turbo
+ motorcycles & '76 Reliant Kitten (don't laugh)...
Back to top
View user's profile Send personal message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Isuzu Trooper Owners Club UKô Forum Index -> Electrics / wiring / lights etc All times are GMT
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


All contents © Hobson's Choice IT Solutions Ltd 1997 on
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group